Plattelandsontwikkeling: Ontmoetingsplek in de Keistraat

februari 2016

Hoe kan het speelpleintje aan de bib een fijne ontmoetingsplaats worden voor jong en oud?
Het gemeentebestuur van Laarne verwierf met een subsidie van de Provincie Oost-Vlaanderen budget om het pleintje aan de bibliotheek in Laarne herin te richten. We krijgen hierbij steun van  Regionaal Landschap Schelde Durme (RLSD) voor het  ontwikkelen van een ontwerp. Groot en klein werden in de loop van de maand januari uitgedaagd om hierover na te denken! 
We waren heel benieuwd naar de wensen en dromen van...

  • kinderen!   - Met de kinderen van Vrije Basisschool Sint-Macharius en Gemeenteschool De Windwijzer gingen we spelen op enkele prachtige voorbeeldlocaties. Hier konden de kinderen al spelend ontdekken welke natuurlijke speelelementen ze het allerleukst vinden. Tijdens brainstormsessies en ‘picto play’ zetten ze hun droomontwerp ook echt op papier.
  • volwassenen!   - Iedereen kon zijn/haar ideeën in een van de ideeëndozen stoppen die stonden opgesteld in de bibliotheek en het gemeentehuis van Laarne.
  • Afgelopen zaterdag was er nog een inspraakmoment voor alle buurtbewoners en geïnteresseerden.

Het speelnatuurteam van RLSD, Ann Sels en Julie Decuyper, ging de uitdaging aan om alle voorstellen te verwerken in een harmonieus ontwerp. Nu al is geweten dat natuurbeleving, biodiversiteit en multifunctionaliteit hierin centraal zullen staan, zodat veel verschillende gebruikers van de ontmoetingsplaats kunnen genieten. Ten laatste in december 2017 zal het ontwerp volledig uitgevoerd zijn.

- Leuke foto's van alle inspraakmomenten vindt u via de projectpagina van RLSD: Project Keistraat.

- Een kort verslag van alle inspraakmomenten, met dromen en wensen van animatoren, kinderen en buurtbewoners leest u hier.

Keistraat Keistraat2
plattelandplus

ontmoetingsplek1

januari 2016

De omgeving van het speelplein(tje) aan de bibliotheek in de Keistraat kan veel leuker, spannender en mooier ingericht worden. Er is voldoende ruimte om er een fijne ontmoetingsplaats te creëren voor jong en oud(er). We willen dit pleintje samen met jou een volledige opknapbeurt geven! Het gemeentebestuur vroeg daarom subsidies aan bij de Provincie Oost-Vlaanderen en riep de hulp in van Regionaal Landschap Schelde-Durme.

Regionaal Landschap Schelde-Durme is actief in Laarne en 16 andere gemeenten en steden in de regio. Uit liefde voor de streek zet het zich samen met bewoners via concrete projecten in voor natuur en landschap. “Liefst werken we samen met zoveel mogelijk partners, van overheden tot buurtbewoners, verenigingen en scholen”, vertelt Stijn Van Belleghem, coördinator van Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD). “Ook bij deze herinrichting willen we zo veel mogelijk mensen betrekken.”

ontmoetingsplek8Brainstormsessies
Ann Sels van RLSD, die veel ervaring heeft met participatieve projecten rond speelnatuur en avontuurlijke, groene inrichting van
speelterreinen , ziet het helemaal zitten: “Via brainstormsessies willen we te weten komen waar de Laarnse kinderen van dromen. Zo
laten we hen op enkele prachtige voorbeeldlocaties ontdekken welke natuurlijke speelelementen ze het allerleukst vinden. Wist je dat
speelnatuur de fysieke, motorische, emotionele, sociale en zelfs cognitieve ontwikkeling van kinderen stimuleert? Bovendien zorgt een
goede band tussen kinderen en natuur ervoor dat ze als volwassenen respectvoller met de natuur omgaan.”

Uw mening telt!

- Op 12 en 14 januari zal een enthousiaste kindergroep speelinspiratie gaan opdoen in respectievelijk Neerland (Wilrijk) en De Prettige Wildernis in St-Amandsberg en daarna zullen ze hun creativiteit botvieren en hun visie geven op wat zij een leuke speelomgeving vinden.

- Uiteraard zijn we ook nieuwsgierig naar de wensen van volwassenen. Deel jouw ideeën door dit invulformulier te droppen in een van de ideeëndozen die opgesteld staan in de bibliotheek en het gemeentehuis. Dat kan nog tot zondag 17 januari.

- Voor de buurtbewoners en geïnteresseerden volgt er op zaterdag 30 januari een inspraakmoment in de Keistraat. Wij verwachten u om 9u30 en zorgen voor koffie en ontbijt.

Landschapsarchitect Julie Decuyper (RLSD) gaat de uitdaging aan om alle voorstellen te verwerken in een harmonieus ontwerp. Nu al is geweten dat natuurbeleving, biodiversiteit en multifunctionaliteit hierin centraal zullen staan, zodat veel verschillende gebruikers van de ontmoetingsplaats kunnen genieten. Ten laatste in december 2017 zal het ontwerp volledig uitgevoerd zijn.

Ontmoetingsplek5

plattelandplus

Laatst gewijzigd op: 10/05/16

Vrije tijd & Jeugd

Dienstadres: Keistraat 5
Correspondentieadres: Dorpsstraat 2
9270 Laarne
T 09/365 24 11
F 09/366 29 70
jeugd.cultuur@laarne.be