AAA
rss

Senioren

Nieuws :

De LIJN : wat verandert er vanaf 1 februari 2015 ?

Op 1 februari verandert er heel wat voor de reizigers van De Lijn. Voortaan betalen ze voor 60 minuten rijden met onbeperkt overstappen in plaats van voor een aantal zones. Daarnaast verdwijnt het gratis openbaar vervoer, behalve voor personen met een handicap, oud-strijders en oorlogsinvaliden. Op 1 februari gaan ook nieuwe tarieven in.

Geen gratis meer

Alleen personen met een handicap en hun begeleider, oud-strijders en oorlogsinvaliden kunnen nog gratis reizen. Voor 65-plussers, kinderen van 6 tot en met 11 jaar en de rechthebbenden op een sociaal tarief is er een laaggeprijsd jaarabonnement.

Vlaamse 65-plussers kunnen nog tot eind augustus gratis De Lijn nemen, vanaf 1 september moeten ze betalen. Ze kunnen een jaarabonnement van 50 euro nemen, of een Lijnkaart, sms-ticket of biljet gebruiken. Voor senioren die op een jaar tijd 17 keer heen en terug reizen met de bus of tram, is een jaarabonnement het voordeligst.

Sociaal tarief voor 150 000 abonnees

Mensen die in aanmerking komen voor een verhoogde  tegemoetkoming (VT) hebben een jaarabonnement voor 50 euro. Mensen met een vervoergarantie (VG) betalen 40 euro. Ongeveer 150 000 van de 470 000 abonnees kunnen genieten van deze tarieven.

Eerste Seniorengids Laarne !

Dankzij onze welvaartsmaatschappij worden steeds meer mensen, steeds ouder. Ouderen blijven ook langer actief. Een enorme rijkdom voor de lokale samenleving. Daarom willen gemeente en OCMW de senioren écht naar waarde schatten en een ambitieus seniorenbeleid op poten zetten. Zowel de actieve 55-plusser, als de zorgbehoevende hoogbejaarde verdient een aanbod op maat. Dé senior bestaat namelijk niet. Gemeente en OCMW zullen
samen werken aan een mensvriendelijke leefomgeving en een gevarieerd, toegankelijk vrijetijdsaanbod.

Met deze gids willen wij u informeren en wegwijs maken in het aanbod voor senioren in Laarne en Kalken.
Een seniorengids kan echter nooit volledig zijn, want het leven van senioren evolueert elke dag. Hebt u vragen, opmerkingen of voorstellen om het leven van de senioren in onze gemeente nog zinvoller te maken, dan kan u altijd terecht in ons Sociaal Huis.

Senioren krijgen elektronische chipkaart De Lijn

mobib2
Klik om te vergroten

 De Lijn is sinds begin september gestart met het verdelen van de elektronische chipkaart, bekend als MOBIB-kaart. Alle 65+'ers krijgen binnenkort een   brief waarin wordt gevraagd of u al dan niet een MOBIB-kaart wenst. In deze brief staat ook hoe u de kaart kan aanvragen en wat de voordelen zijn. 65+'ers blijven gratis reizen, maar er moet voortaan wel een administratieve kost betaald worden van 5 euro. Als die 5 euro betaald is, valt de MOBIB-kaart maximaal 4 weken later in de brievenbus, samen met een gebruiksaanwijzing. 
Niet iedereen kan tegelijk aangeschreven worden. Dit gebeurt gespreid over 4 maanden en op basis van de verjaardag. 65+'ers die nog geen brief ontvangen hebben, maar waarvan de papieren Omnipas wel al vervallen is, mogen die tot nader bericht wel nog blijven gebruiken.

info : De Lijn

Download hier de folder van De Lijn

Bron : De Lijn

Tips om lekker te slapen zonder medicatie

SeniorenNet  deed een oproep om tips door te sturen om lekker te slapen zonder medicatie. Sommige mensen hadden ook vragen. Als je nog slaapmiddeltjes zoekt zit er misschien een tip bij die je kan gebruiken.

Lees ze hier op SenioreNet

seniorenlijnkaart
Klik om te vergroten
Bron : De Standaard


Laatst gewijzigd op: 3/02/15
Printvriendelijke versie
PDF