Senioren

Nieuws :

Senioren vieren feest met Luc Steeno

Op dinsdag 17 november 2015 vond het jaarlijkse Seniorenfeest plaats in zaal Skala. Na Jo Vally vorig jaar, hadden ook we dit jaar weer een klepper te gast: Luc Steeno. >
De Jail City Veterans mochten de zaal opwarmen, zodat de ambiance er al direct dik in zat. De ruim 500 aanwezige 60-plussers uit Laarne en Kalken vergaten even al hun zorgen, zetten de polonaise in en dansten de pannen van het dak.
Het Seniorenfeest is een organisatie van de gemeente Laarne, in nauwe samenwerking met de Seniorenraad en een grote groep vrijwilligers, die wij langs deze weg nogmaals hartelijk willen bedanken voor hun inzet. Dat het Seniorenfeest elk jaar weer een topmoment is, bleek uit de vele lieve reacties van de aanwezige senioren en de diverse tips die we links en rechts al kregen voor de artiest van volgend jaar.

Om nog even na te genieten, kan u hier de foto's en filmpjes bekijken van de swingende namiddag, met dank aan schepen Andy De Cock. 

Foto's: Seniorenfeest 2015

Filmpjes: Polonaise + Zeven dagen lang 

65-plussers en De Lijn : Het nieuwe abonnement van De Lijn aankopen... of toch niet? Wat verandert er vanaf 1 september 2015 ?

Veel 65-plussers stellen ons vragen over reizen met de bus/ De Lijn. Is het gratis of niet? Wat moet ik doen? Krijg ik automatisch een abonnement of moet je dat aanvragen? Wat is nu die MOBIB-kaart?
De Vlaamse Ouderenraad behartigt de belangen van de Vlaamse ouderen en stelde die vragen ook aan de Lijn. alle antwoorden leest u hier.

Meer informatie en probleemmeldingen:

* Bel De Lijn: 070 220 200
* Contacteer De Lijn via de website: www.delijn.be
* Signaleer problemen aan de Vlaamse Ouderenraad: info@vlaamse-ouderenraad.be of bel: 02 209 34 53 of 02 209 34 51

De Lijn: wat verandert er vanaf 1 februari 2015 ?

Op 1 februari verandert er heel wat voor de reizigers van De Lijn. Voortaan betalen ze voor 60 minuten rijden met onbeperkt overstappen in plaats van voor een aantal zones. Daarnaast verdwijnt het gratis openbaar vervoer, behalve voor personen met een handicap, oud-strijders en oorlogsinvaliden. Op 1 februari gaan ook nieuwe tarieven in.

Geen gratis meer

Alleen personen met een handicap en hun begeleider, oud-strijders en oorlogsinvaliden kunnen nog gratis reizen. Voor 65-plussers, kinderen van 6 tot en met 11 jaar en de rechthebbenden op een sociaal tarief is er een laaggeprijsd jaarabonnement.

Vlaamse 65-plussers kunnen nog tot eind augustus gratis De Lijn nemen, vanaf 1 september moeten ze betalen. Ze kunnen een jaarabonnement van 50 euro nemen, of een Lijnkaart, sms-ticket of biljet gebruiken. Voor senioren die op een jaar tijd 17 keer heen en terug reizen met de bus of tram, is een jaarabonnement het voordeligst.

Sociaal tarief voor 150 000 abonnees

Mensen die in aanmerking komen voor een verhoogde  tegemoetkoming (VT) hebben een jaarabonnement voor 50 euro. Mensen met een vervoergarantie (VG) betalen 40 euro. Ongeveer 150 000 van de 470 000 abonnees kunnen genieten van deze tarieven.

Eerste Seniorengids Laarne !

Dankzij onze welvaartsmaatschappij worden steeds meer mensen, steeds ouder. Ouderen blijven ook langer actief. Een enorme rijkdom voor de lokale samenleving. Daarom willen gemeente en OCMW de senioren écht naar waarde schatten en een ambitieus seniorenbeleid op poten zetten. Zowel de actieve 55-plusser, als de zorgbehoevende hoogbejaarde verdient een aanbod op maat. Dé senior bestaat namelijk niet. Gemeente en OCMW zullen
samen werken aan een mensvriendelijke leefomgeving en een gevarieerd, toegankelijk vrijetijdsaanbod.

Met deze gids willen wij u informeren en wegwijs maken in het aanbod voor senioren in Laarne en Kalken.
Een seniorengids kan echter nooit volledig zijn, want het leven van senioren evolueert elke dag. Hebt u vragen, opmerkingen of voorstellen om het leven van de senioren in onze gemeente nog zinvoller te maken, dan kan u altijd terecht in ons Sociaal Huis.

Senioren krijgen elektronische chipkaart De Lijn

mobib2
Klik om te vergroten

 De Lijn is sinds begin september gestart met het verdelen van de elektronische chipkaart, bekend als MOBIB-kaart. Alle 65+'ers krijgen binnenkort een   brief waarin wordt gevraagd of u al dan niet een MOBIB-kaart wenst. In deze brief staat ook hoe u de kaart kan aanvragen en wat de voordelen zijn. 65+'ers blijven gratis reizen, maar er moet voortaan wel een administratieve kost betaald worden van 5 euro. Als die 5 euro betaald is, valt de MOBIB-kaart maximaal 4 weken later in de brievenbus, samen met een gebruiksaanwijzing. 
Niet iedereen kan tegelijk aangeschreven worden. Dit gebeurt gespreid over 4 maanden en op basis van de verjaardag. 65+'ers die nog geen brief ontvangen hebben, maar waarvan de papieren Omnipas wel al vervallen is, mogen die tot nader bericht wel nog blijven gebruiken.

info : De Lijn

Download hier de folder van De Lijn

Bron : De Lijn

Tips om lekker te slapen zonder medicatie

SeniorenNet  deed een oproep om tips door te sturen om lekker te slapen zonder medicatie. Sommige mensen hadden ook vragen. Als je nog slaapmiddeltjes zoekt zit er misschien een tip bij die je kan gebruiken.

Lees ze hier op SenioreNet

seniorenlijnkaart
Klik om te vergroten
Bron : De Standaard

Laatst gewijzigd op: 18/11/15